Sądzę, że niesprawiedliwie ocenia się większość tzw. zwykłych ludzi. Nie widzę niczego co mogłoby wskazywać, że są oni bardziej podatni na wpływ propagandy niż elita intelektualna. Za to mam pewne powody podejrzewać, że może być właśnie odwrotnie.
Noam Chomsky

Razem przeciwko faszyzmowi i nacjonalizmowi!

Porozumienie 11 Listopada

antifa blokadaW kraju władzę przejęła skrajna prawica. Po ulicach paradują nacjonalistyczne patrole i paramilitarne bojówki. Wszelkie objawy wolności, różnorodności i tolerancji są brutalnie tłumione. Idee nacjonalistyczne i neofaszystowskie zdominowały nasze szkoły, miejsca pracy, media i kulturę. W kraju rządzi Ruch Narodowy: Młodzież Wszechpolska i ONR.

Cięcie! Nigdy więcej. W takim kraju nie chcemy żyć!

Skrajna prawica przyjęła strategię. Najpierw powstał Marsz Niepodległości, aby zjednoczyć nacjonalistyczny front i ukryć jego prawdziwe oblicze. Stowarzyszenie MN zamierza przekształcić się w Ruch Narodowy, a ten w faszyzującą partię, która będzie próbowała wejść do parlamentu.

Kryzys gospodarczy, bezrobocie, wzrost cen, problemy mieszkaniowe – nacjonaliści wykorzystują niepokój społeczny  do własnych celów. Ci sami ludzie terroryzują wszystkich, którzy nie pasują do białej, heteroseksualnej i narodowej wizji kraju. W minionych kilkunastu latach zamordowali już kilkadziesiąt osób. Ostatnią w tym roku w Białymstoku. Breivik w swoim manifeście uznał polskich narodowców za inspirujących.

Maszerując z krzyżami celtyckimi i innymi rasistowskimi symbolami kontynuują tradycje swoich przedwojennych organizacji odpowiedzialnych za pogromy, antysemicką nagonkę i getto ławkowe. 11-ego listopada po raz kolejny zobaczymy hajlujacych „polskich patriotów”. Święto Niepodległości staje się ich świętem?

Jesteśmy ruchem antyfaszystowskim zorganizowanym w Porozumieniu 11 listopada. Na co dzień działamy na wielu obszarach społecznych. Zajmujemy się problemami lokatorskimi, kwestiami pracowniczymi, prawami kobiet i innych grup dyskryminowanych. Staramy się walczyć z niesprawiedliwością społeczną i nadużyciami władzy. Idea antyfaszyzmu łączy nas na co dzień.

Wzywamy was do wyjścia razem z nami na ulice. W ostatnich latach skutecznie blokowaliśmy narodowcom dostęp do centrum miasta. W tym roku wzywamy 11 listopada do antyfaszystowskiej manifestacji! Obnażymy oblicze, ciągłość i wspólne korzenie przedwojennych i współczesnych ugrupowań faszyzujących w Polsce. Przypomnimy też historię polskiego ruchu antyfaszystowskiego, który kontynuujemy i współtworzymy.

Nasza demonstracja ma na celu obnażenie oblicza polskich ugrupowań faszyzujących, zarówno tych przedwojennych, jak i ich współczesnych kontynuatorów. Dlatego przejdziemy po szlaku miejsc związanych ze skrajnie prawicową przemocą. Będą to miejsca, w których doszło do aktów przemocy ze strony nacjonalistów w ostatnich latach - napaści na tle ksenofobicznym, homofobicznym i rasistowskim. Na rondzie De Goulle'a będziemy mówili o ksenofobicznym ataku narodowców na rosyjskich kibiców, w czasie Euro 2012, na Krakowskim Przedmieściu - o terroryzowaniu siedzib i lokali organizacji lewicowych, LGBT i innych - nie pasujących do białej, narodowej, heteroseksualnej wizji świata. Na trasie będą też miejsca historyczne takie jak Krakowskie Przedmieście czy Uniwersytet Warszawski gdzie w latach 30-tych "narodowcy" organizowali regularnie antysemickie ekscesy. Na trasie będą też akcenty odnoszące się do oporu antyfaszystowskiego, przejdziemy obok miejsc związanych z działalnością Janusza Korczaka, ale też po miejscach blokad antyfaszystowskich z ostatnich lat. Manifestacja ruszy z pod Pomnika Bohaterów Getta aby podkreślić dokąd prowadzą idee nacjonalistyczne i faszyzujące.

Razem przeciwko faszyzmowi i nacjonalizmowi! Z antyfaszystowskim pozdrowieniem,

Porozumienie 11 Listopada
www.11listopada.org