System pracy najemnej jest wynikiem przywłaszczenia indywidualnego narzędzi produkcji i ziemi; jest on zarazem koniecznym warunkiem rozwoju produkcji kapitalistycznej: wraz z nią musi też zginąć.
Piotr Kropotkin

Zapraszamy na demonstrację 10 czerwca. Oświadczenie FA

Federacja Anarchistyczna s. Poznań
euro2012_210 czerwca w Poznaniu odbędzie się demonstracja pod hasłem „Chleba zamiast igrzysk”. Jednym z głównym inicjatorów tego protestu jest Federacja Anarchistyczna s. Poznań. Zapraszamy i wzywamy do aktywnego udziału w poznańskiej demonstracji oraz imprezach towarzyszących całe środowisko anarchistyczne i anarchosyndykalistyczne. Liczymy, że w manifestacji wezmą udział  przedstawiciele związków zawodowych, organizacji lewicowych i ruchów społecznych -  wszyscy, którzy nie zgadzają się na obecną politykę władz.

Oświadczenie w sprawie manifestacji 10 czerwca jednoznacznie precyzuje nasze intencje i cele związane z protestem. Tylko aktywy opór społeczny może doprowadzić do pożądanych zmian. Bez niego będziemy zdani na kontynuację antyspołecznej polityki prowadzonej przez rząd i władze lokalne. Na zamykanie szkół i przedszkoli, niskie zarobki, bezrobocie, drożyznę, niskie emerytury i wyczerpującą pracę do 67 roku życia.

Dzisiejsze trudności finansowe samorządów wzięły się z błędnych decyzji inwestycyjnych, które nie uwzględniały realnych potrzeb społecznych. W każdym razie nie wszystkie z nich. Tego typu są m.in. wydatki na  Euro 2012, które w rezultacie nie rozwiązując żadnego z palących problemów społecznych, jednocześnie postawiły niektóre miasta, takie jak Poznań, na skraju bankructwa. Zyskają tylko właściciele hoteli, sklepów i restauracji. Jak wskazują ostatnie analizy, pozostali będą musieli do całej imprezy dołożyć.

Nasz program dotyczący miasta Poznania, został wyłożony 20 marca 2010 roku w 20 tezach, które pozostały naszym zdanie aktualne. Widać wyraźnie, że warunkiem ich spełniania jest odsunięcie obecnych elit władzy i dokonanie głębokich zmian systemowych.

Nie dajmy się podzielić! Chleba zamiast igrzysk!