Jeśli rewolucja socjalna nie zniesie państwa nazajutrz po swym zwycięstwie, zwycięstwo to okaże się płonne, a wyzwolenie mas równie odległe jak i poprzednio.
Michał Bakunin

Stanowisko Kolektywu Rozbrat i F.A. s. Poznań w związku z likwidacją skłotu na ulicy Żydowskiej

rozbrat.org
W dniu 22 stycznia władze miasta Poznania dokonały likwidacji istniejącego od dwóch miesięcy skłotu zlokalizowanego w opuszczonym budynku przy ulicy Żydowskiej. Straż Miejska i policja działać miały w odpowiedzi na zawiadomienie ze strony zarządcy budynku. Zatrzymanych mieszkańców oskarżono o włamanie i naruszenie "miru domowego". Jednak żadnego włamania nie było. Opuszczony budynek był otwarty i niezabezpieczony. Jeszcze kilka tygodni temu Straż Miejska oferowała skłotersom koce. Ewikcji dokonano zatem nielegalnie, bez wymaganego postanowienia sądu i w okresie kiedy eksmisje są zabronione.

Jeszcze wczoraj, 21 stycznia, w wywiadzie dla Gazety Wyborczej wiceprezydent miasta Poznania, Maciej Frankiewicz, oferował się z pomocą dla mieszkańców skłotu Rozbrat. Dzień później, służby jemu podlegające, dokonały nielegalnej eksmisji na Żydowskiej.

W takich okolicznościach, kiedy na naszych oczach nielegalnie wyrzuca się ludzi na bruk, słowa wiceprezydenta wydają się czczymi i nieuczciwymi deklaracjami.

Ewikcji dokonano w mieście gdzie puste stoją tysiące mieszkań, gdzie przez lata miasto ignorowało potrzebę budownictwa komunalnego, gdzie ceny kupna lub wynajmu mieszkania są jednymi z najwyższych w kraju. Eksmisja na Żydowskiej to przykład metod jakie stosują zarządcy i właściciele kamienic, wsparci przez władzę i policję, wobec ogromnej liczby rodzin, które w ostatnich latach zostały przymusowo eksmitowane, tak w kraju, jak też w Poznaniu.

Poznań, 23 stycznia 2009 roku

Tego samego autora